Passa al contingut principal

El patrimoni modernista de Josep Puig i Cadafalch, en mal estat

Aquesta tarda, després d'un dia de pluja, hem sortit a donar un tomb fins a la Mare de Déu de la Misericòrdia. Al parc del Santuari, dissenyat l'any 1896 per Josep Puig i Cadafalch -un dels grans del modernisme català-,  he vist que la placa modernista que referència a la Via de Carles Pascual i Puig segueix igual. El floró final està ben doblegat i de ben segur que amb el temps s'acabarà rovellant o algun desaprensiu l'acabarà de trencar.
També ha estat mutilat el misteri que hi ha al costat del pont. El petit drac de ferro treballat que sortia de la part superior ha estat arrencat i fins i tot ha cedit una part de la pedra que l'aguantava.
Aquest misteri és un dels pocs que es va poder realitzar. Puig i Cadafalch va voler donar un sentit espiritual a tot l'espai amb un rosari monumental, fent petits monuments-capelletes dedicats als misteris de Maria Santíssima, els del goig. del dolor i el de la glòria.
Pel setembre de 1896, la revista La Costa de Llevant es feia ressò de la construcció del pedró dient: "A la entrada del cami de la serra sen trova un; consta de un basament de pedra sobre'l que s'aixeca un pilar de  pedra y rajola coronant aqueix pilar una capella-dosser que serveix de march al cuadro de rajola de València que porta representant lo primer misteri del dolor. Del costat del cuadro ne surt la grua de ferro, per cert molt artística. que ha de sostenir una llàntia."  Per veure la importància d'aquests elements, us adjunto el link d'un article d' El Sot de l'Aubó que vaig fer sobre l'obra de Puig i Cadafalch a Canet.