Passa al contingut principal

Èxit de convocatòria a la passejada sobre la Guerra Civil

Foto: Ivan Aranda
Avui, a les 11 del matí, el Centre d'Estudis Canetencs hem presentat el Sot de l'Aubó d'aquest mes de setembre, dedicat íntegrament a la Guerra Civil, em motiu del 75è aniversari del seu esclat. El butlletí, que compta amb col·laboracions interessants dels investigadors del Centre, ha estat presentat al CRTT-Escola Teixits per Xavier Mas, president del CEC, per Pere Xirau, regidor de cultura i ha clos la jornada l'alcalde de Canet, Jesús Marín. Hi han assistit unes 150 persones que han deixat la sala plena de gom a gom. Tot seguit s'ha iniciat la segona part de l'acte, que ha consistit en fer una passejada pels diferents escenaris de la Guerra Civil, sota el títol de "Patrimoni i Conflicte bèl·lic", a càrrec de qui escriu aquests ratlles. 
La passejada ha durat una hora i hem visitat el refugi antiaeri del carrer Sant Pere, on hem explicat els diferents perills que es van viure a la rereguarda. Després hem anat fins la plaça mercat, on he donat unes breus pinzellades sobre l'economia de guerra i les dificultats per obtenir proveïments. Hem anat també al Col·legi Yglesias, on hem parlat de la repressió a la gent de dretes i de la creació del Consell Escola Nova Unificada i tot seguit hem anat fins a l'església parroquial on hem explicat l'anticlericalisme i la destrucció del patrioni religiós. Per acabar la passejada hem anat al carrer Santíssima Trinitat on he explicat que va caure una bomba i va causar grans desperfectes materials i alguns ferits.
La bomba del Santíssima Trinitat va ser, en definitiva, l'epíleg de la guerra. Quadre dies després, l'exèrcit nacional entrava a Barcelona i el 30 de gener a Canet. Va ser l'epíleg dels republicans però al mateix també es va convertir en el pròleg del nou règim franquista, que ben aviat es va fer notar amb les detencions i execucions de canetencs al Camp de la Bota de Barcelona. El balanç humà de la guerra va ser dramàtic: 168 morts, les víctimes del front i la rereguarda i més de 300 canetencs van emprendre l'exili. Tot  plegat, més de 500 persones, d'un poble de no encara 4000 habitants.