Passa al contingut principal

Dues llindes de la Masia Rocosa de Domènech i Montaner van sortir publicades a la revista Garba

Remenant revistes antigues he localitzat una capçalera que porta per títol Garba, “revista setmanal d’Art, Literatura y Actualitats”. El portaveu va publicar, en dues ocasions, imatges de les proves de guix que l’escultor Eusebi Arnau va fer per decorar el vestíbul de la Casa Lleó Morera, del passeig de Gràcia de Barcelona. La casa, i tota la decoració interior, és obra de Lluís Domènech i Montaner i el conjunt de llindes que va dissenyar per al vestíbul del pis principal fan referència a la coneguda cançó de bressol de la Dida i l’infant. La primera prova de guix que es va publicar a Garba (30-12-1905) mostra l’escena de la dida donant el pit a l'infant rei mentre que la segona (20-1-1906) representa la llegenda de Sant Jordi matant el drac. Aquestes dues proves de guix, que van servir per esculpir les llindes definitives, encara es poden veure avui ja que Domènech va tenir cura de traslladar-les a Canet i les va emplaçar a les llindes de les portes interiors de la Masia Rocosa (avui Casa museu de l’arquitecte). Concretament, la de la dida es troba al vestíbul d’entrada a la masia mentre que la del Sant Jordi, forma part del marc de la llar de foc del despatx de Lluís Domènech. A la Masia Rocosa es conserven 9 models diferents més que també van realitzar per a la Lleó Morera.
La publicació d’aquestes dues imatges fotogràfiques em permet refermar que tots els elements decoratius modernistes que conté la Masia Rocosa de Canet es van posar durant la reforma realitzada pel mateix Lluís Domènech l’any 1906.
Lamentablement no sabem si Garba volia seguir publicant més models de les llindes de la Casa Lleó Morera, atès que pel febrer de 1906, la revista va tancar portes. Llàstima!

Llindes de guix originals que es troben a la Masia Rocosa de Canet de Mar (avui Casa museu Domènech i Montaner).