Passa al contingut principal

El curs de patrimoni arquitectònic, enceta les darreres classes

El curs de patrimoni arquitectònic que imparteixo a proposta del Centre de Recursos Pedagògics a setanta mestres i professors que treballen als centres educatius de Canet avança al ritme previst i traspassa ja l'equador del temari proposat.
El curs va començar el 13 de setembre i, des de llavors, cada dimarts i dijous, explico als docents el passat de Canet a través dels seus elements patrimonials. Tant del Canet romà -que en tenim-, passant pel Canet medieval i arribant al poblament de la vall amb els primers masos gòtics que assentaran el primer epicentre demogràfic important. Les zones de l'Aubó i el Pinar, sumades a la marinera del Castellet seran els tres punts que donaran partença al nostre poble. Hem fet classes lectives, que hem completat també amb aportacions interessantíssimes de l'arqueòloga Raquel Perez, l'arxivera municipal Iolanda Serrano i la consultora cultural Jannine Sprünker.
El curs també s'ha combinat amb visites in situ del patrimoni local. Hem resseguit la Vila Romana de can Bigues i hem visualitzat les troballes amb codis qr. També hem visitat el Castell de Santa Florentina -antiga Domus de Canet o dels Canet. Ens hem passejat també per l'antic barri del Castellet "fortificat", ens hem endinsat al segle XVI amb l'obra gòtica tardana i Renaixentista de l'església parroquial. Ens resta encara completar les darreres classes del curs amb una visita al Canet del segle XVII i XVIII, -la del Barroc- que donarà origen a la trama urbana dels principals carrers del centre del poble. Cal fer també esment a tots els edificis neoclàssics i indians del segle XIX -que modernitzaran el poble- i tancarem el curs amb dues sessions sobre el Canet Modernista i Noucentista que situaran, amb Domènech i Montaner, el poble en el punt més alt del patrimoni canetenec. Tot plegat, un viatge pel temps -i pel seu art- que permetrà als docents obtenir el suficient coneixement per transmetre'l, a través de projectes pedagògics, als alumnes dels diferents centres educatius de Canet.


Ruta pel carrer Romà amb els docents dels centres de Canet  (20 i 22 de setembre 2011) Foto: Joan Fors (CRP)


Ruta pel Canet romà. Foto: Joan Fors (CRP)


Visita a la Domus de Canet -avui Castell de Santa Florentina- (27 i 29 d'octubre 2011) Foto: Joan Fors (CRP)

Ruta per l'antic barri del Castellet mostrant els elements fortificats (11 i 13 d'octubre 2011). Fotos: Joan Fors (CRP)


Visita a l'església parroquial de Sant Pere i Sant Pau (18 i 20 d'octubre 2011). Fotos: Joan Fors (CRP)