Passa al contingut principal

Del pati de Santa Florentina a Santa Fe del Montseny

Fa temps vaig anar a dinar a l'Hotel de Santa Fe de Montseny. L'establiment va ser impulsat per Ramon de Montaner, també propietari del Castell de Santa Florentina. Montaner havia comprat a inicis de segle XX tota la vall de Santa Fe del Montseny  perquè volia convertir-la en un lloc de lleure per a la burgesia barcelonina que estiuejava a comarques. No era la primera vegada que Ramon de Montaner ho feia. Anys abans, amb el seu soci editorial, Francesc Simon,  ambdós ja havien tingut negocis "turístics" a Tona on van comprar terrenys i també eren accionistes dels Balnearios Roqueta d'aquella població d'estiueig.
A Santa Fe del Montseny, Montaner va aprofitar que hi havia una antiquíssima ermita per construir al seu costat un hotel de luxe. Com que la vall no tenia accés rodat, va fer obrir una carretera i com que l'electricitat no hi arribava, va construir una presa per generar-la. Anys després els Montaner Capmany van aprofitar aquelles inversions per fundar la "Central Electrica del Montseny" i fins i tot van tenir una sucursal a Canet, al Molí dels Pobres de la població, però això seria motiu d'un altre text que ja faré algun dia.
El projecte de l'Hotel de Santa Fe va estar fet per Pere Domènech, seguint les directrius del seu pare, Lluís Domènech i Montaner i avui,  l'hotelet, convertit des de fa anys en un restaurant, conserva encara l'aire medieval, semblant al del Castell de Santa Florentina de Canet. De fet, són projectes executats al mateix temps. Si les obres de restauració i ampliació del castell de Santa Florentina van acabar als voltants de 1912, poc després s'iniciava l'Hotel de Santa Fe. Estic segur que en els gairebé cent anys que té l'edifici, poc ha canviat. Com a mínim, el vestíbul d'entrada. Quan hi vaig ser, de seguida vaig veure la llar de foc del rebedor que devien fer per escalfar la planta baixa i tot i no haver vist les escultures que tenia aquella xemeneia -dos patges medievals-, em resultaven ben familiars. Al cap d'una estona de mirar-los i remirar-los per totes bandes, vaig treure'n l'entrellat. Eren les proves de guix del conjunt escultòric dedicat a Alfons XIII que avui podem veure encara al pati de Santa Florentina! L'any 1908 el jovenet Alfons XIII va visitar el castell de Canet, convidat per Ramon de Montaner. Per deixar constància de la visita, Ramon de Montaner va fer esculpir un gran placa, d'aire medieval -i franquejada per dos escultures de dos patges medievals- on es detalla amb nom i cognoms tota la comitiva que va acompanyar al rei d'Espanya durant la seva estada a Canet. No és pas una obra excepcional però sí monumental. Domènech i Montaner va dissenyar patges semblants per fer-ne escultures a d'altres obres. Per exemple, per a l'escut pontifici de la Universidad de Comillas, també a la façana principal de la Caja de Ahorros de Santander o fins i tot en el coronament del Grand Hotel de Palma de Mallorca.
Per fer aquests conjunts escultòrics, Domènech encarregava sempre una prova de guix -la de l'escut de Comillas es pot veure a l'antic menjador de la Casa museu- i  una vegada rebia el vistiplau del client, es reproduïa amb pedra en un taller d'escultura. I si a Santa Florentina podem veure les escultures d'aquests patges de pedra, de ben segur executades per Anton Samarra, del taller de Dídac Massana, a l'Hotel de Santa Fe trobem el modelat de guix original. Un bon encert que ha permès conservar-la durant cent anys i ja ens va bé, per demostar la sospita que jo tenia que Domènech i Montaner va participar directament en l'obra de construcció de l'Hotel.
Malauradament el desgast del temps i el malgust d'algú ha acabat pintant aquest modelat de guix blanc amb colors estridents i li ha fet perdre tot l'encant. Tal vegada amb una bona i curosa netejada per experts de la restauració, aquesta obra recuperaria la puresa original.