Passa al contingut principal

Iniciem el curs de Patrimoni de Pineda de Mar

Promocionant el curs a Ràdio Pineda (8-11-2011)
Ja hem donat el tret de sortida al curs de Patrimoni de Pineda de Mar que imparteixo per encàrrec de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de la  ciutat. Es tracta d'un programa de 13 sessions de dues hores de durada on repassarem el passat de la població des dels ibers i romans fins a l'actualitat per donar una idea de conjunt del patrimoni que encara es conserva.
Les sessions es divideixen en dues parts, la primera hora es fa classe lectiva mentre que la segona part es centra en la visita in situ del patrimoni. Dels ibers i romans, passarem a la Pineda Medieval, amb el Castell de Montpalau com a pal de paller de tota la baronia. També comentarem com eren els primers masos gòtics que van donar sentit al poblament de la zona i també l'assentament de la gent a la Boada; el primer nucli de cases -avui carrer Major- que creen l'origen urbà del centre de Pineda. Faré esment a les primeres sagreres romàniques -Sant Pere de Rius i Santa Maria de Pineda- i tractarem també el fenòmen de la pirateria i le torres de defensa del segle XVI.
Després vindrà el creixement del poble al segles XVI i XVIII amb cases amb portes de dovella i llinda plana fins a l'arribada del segle XIX, amb les mansions neoclàssiques i les noucentistes al segle XX a conseqüència del creixement de la població fins a Poblenou.
Durant el curs visitarem l'aqüeducte romà de can Cua, la Domus de Menola, Sant Pere de Riu, el Castell de Montpalau, alguna torre de defensa, el casc antic de Pineda i alguna mansió neoclàssica a més a més dels exemples de cases d'estil noucentista popular i, de mitjans segle XX, l'Escola Sant Jordi, un referent de l'arquitectura de les noves avantguardes.
Tot un programa ben engrescador que intentaré traspassar als assistents. De moment, el curs ja va començar el dimecres 9 de novembre i ja hi ha plena ocupació d'alumnes.