Passa al contingut principal

La reforma de la Casa Lleó Morera

Ahir vaig  llegir al diari El País que la casa Lleó Morera del Passeig de Gràcia faria un nou pas per recuperar l'estètica modernista original que va planificar Lluís Domènech i Montaner a principi de segle. La casa, situada en el famós quadrat d'or de Barcelona, al costat de la Casa Batlló i l'Ametller és, tal vegada, una de les icones més representatives del modernisme burgès de la darrera etapa de Lluís Domènech.
La reforma prevista per aquest any se centra bàsicament en la planta baixa de l'immoble, on hi ha la botiga Loewe. Es tracta de retornar una mica més l'aspecte original que havia tingut l'immoble ja que l'any 1943 va ser completament mutilat a fi d'instal·lar-hi la botiga de coneguts productes de moda i complements de luxe.
La reforma actual no és pas la primera que es fa per recuperar l'aspecte original. Als anys 90 Òscar Tusquets ja va fer una bona netejada de la façana. Es van refer els pinacles i el templet de la cornisa així com les columnes i es van destapar alguns dels elements que havien quedat ocults sota la salvatge reforma de 1943.
En aquesta ocasió, el canvi més important serà la recuperació dels aparadors originals. S'obrirà de nou l'entrada dels carruatges -que servirà d'accés a la botiga- mentre que a l'interior s'intentarà recuperar dos sostres originals que ja han aparegut una vegada s'ha eliminat el celràs. Malgrat aquestes millores per retornar l'aparença modernista a l'immoble, no es contempla reposar les nimfes femenines dissenyades per Domènech i modelades per Eusebi Arnau que van ser destruïdes durant la reforma dels anys 40. Llàstima. Era una bona ocasió. Malgrat tot, seguiré la reforma amb gran interès.