Passa al contingut principal

Pel febrer, comença el Curs de Patrimoni Modernista de Canet

El 9 de febrer començaré a la Universitat de la Gent Gran de la UNED el curs d'extensió universitària sobre Patrimoni Modernista a Canet de Mar.
Després d'impartir el curs de Patrimoni local durant dos anys, i a proposta d'alguns dels alumnes de l'any passat, enguany hem engegat aquest nou projecte que pretén dedicar, de manera monogràfica, un curs sencer al Modernisme atesa la quantitat d'edificis que conserva la població. Per tant, comptarem amb 18 hores lectives on  aprofundirem en l'estudi de les obres més singulars dels grans arquitectes del modernisme canetenc i també de l'art català i analitzarem els nous materials aplicats a l’arquitectura:  el maó industrial, l’escultura, la vitralleria, la ceràmica aplicada, els terres hidràulics, l’estuc o la forja...
Les sessions, com sempre, combinen la classe introductòria a l'aula amb la sortida al carrer per veure in situ el patrimoni artístic.
El curs -com tots els de la UGG- està adreçat a persones més grans de 50 anys i que tinguin ganes d'ampliar coneixements. Per tant, si reuniu aquestes característiques, encara sou a temps de participar-hi. Dirigiu-vos a l'oficina de la UNED a Canet de Mar (Edifici Vil·la Flora de Canet. Telèfon 93 795 46 25) i us informaran de les condicions de matriculació. Us faig a mans el temari per si és del vostre interès.

SESSIÓ
TÍTOL
Sessió 1
09-02-12


Presentació del curs.
El modernisme: conceptes generals i contextualització històrica a Canet de Mar.
Un art total: anàlisi dels nous materials aplicats a l’arquitectura:  el maó industrial, l’escultura, la vitralleria, la ceràmica aplicada, els terres hidràulics, l’estuc i la forja.
Sessió 2
16-02-12

L’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner
Anàlisi de la seva obra com a pare del modernisme català.
Sessió
3 i 4
23-02-11
01-03-12

Visita comentada als edificis de Domènech i Montaner a Canet de Mar:
Anàlisi i comentaris de les obres de Canet que representen les tres etapes de Domènech i Montaner: la primera: Ateneu de Canet (1885), la segona: Casa Roura (1892) i la darrera, la Casa Domènech (1919).
A la sessió 4 visitarem la Casa Museu Domènech i Montaner.
Sessió 5
08-03-12

Visita comentada al Castell de Santa Florentina
La gran obra de Domènech i Montaner a Canet. La visita inclou la cripta i els diferents elements escultòrics.
Sessió 6
15-03-12


Josep Puig i Cadafalch, un dels grans del modernisme.
Anàlisi de la seva obra a Canet: La fàbrica Carbonell, els jardins de la Misericòrdia i el restaurant del Parc.
Sessió 7
22-03-12


Eduard Ferrés i Puig, l’arquitecte municipal del Maresme i també
de Canet de Mar.
Anàlisi de la seva obra a Canet: Escorxador municipal, Vil·la Flora i
Casa Alsina Roig.
Sessió 8
29-03-12

Pere Domènech i Roura, fill de Domènech i Montaner
L’ombra del pare, tapa l’obra de Pere Domènech i Roura. Visitarem i analitzarem el edificis més notables de l’època modernista i postmodernista a Canet. Casa Juli Font (1909), Fàbrica Jover (1910), Fàbrica Floris Busquets (1915), Casa Serra Pujadas (1918), Casa Floris (1919), Fàbrica Bachs (1921)
Sessió 9
12-04-12

Francesc Fargas Margenat, l’arquitecte de la família Puxan.
Anàlisi de la casa Puxan
Rafel Masó i Valentí, l’arquitecte de les comarques Gironines. Vinculació amb Canet de Mar. Comentarem  la seva obra de transició al noucentisme: Cooperativa La Canetense (1923), Casa Renau i els bancs del passeig (1911).
Sessió 10
19-4-12

L’escultura modernista: Visita comentada al cementiri de Canet on hi trobem escultures de Llimona, Pau Gargallo, Pagès i Serratosa, Viladomat, etc... i panteons dels arquitectes Domènech i Montaner, Eduard Ferrés i d’altres.
Sessió 11
26-4-12
El modernisme popular
El modernisme no només va ser un art burgès. A Canet hi ha encara
una pila de cases populars que conserven detalls modernistes a les
seves façanes, baranes o terres. Sortirem a fer recerca.
Sessió 12
03-05-12
Sortida a la Barcelona modernista.
A concretar