Aquesta tarda he visitat la masia de Can Cànovas de Pineda amb la trentena d'alumnes del curs de patrimoni. Can Cànovas és una gran masia, de dimensions extraordinàries que amb tota seguretat va ser la més important de la vall de la riera de Pineda.
La construcció actual data del segle XIV si bé està documentada ja al segle XII. El mas s'estructura en tres cóssos perpendiculars a la façana principal, dos al davant i un al darrera, un dels quals és una torre de guaita quadrada construïda a mitjans del segle XVI per paliar el perill constant de la pirateria als pobles del litorial.
Hem analitzat la construcció i hem pogut veure diferents finestres gòtiques amb iconografia antropomòrfica i d'elements de pedra treballada com ara els festejadors de les finestres, els rentamans i la mateixa escala d'accés al primer pis. Cal destacar també la gran llar de foc i el forn de la cuina.
Can Cànovas va ser una masia aloera del Castell de Montpalau, com la Domus de Menola, també a Pineda, o la Domus dels Canet -avui Castell de Santa Florentina-, és a dir, els seus propietaris estaven obligats únicament a pagar a l'església i al més alt poder feudal i tanbé tenien el dret de cobrar censos, rendes o lluïsmes als pagesos que treballaven les terres de l'entorn.
La magnitud de la construcció, així com totes les dependències auxiliars del voltant -can Cànovas disposava fins i tot de dos molins per moldre el blat- i l'extensió de terrenys -50 hectàrees- m'ha fet veure que estàvem davant d'un dels edificis més singulars de Pineda.
El propietari de la masia, Fèlix Vives, descendent directe de la nissaga dels Cànovas ens ha fent cinc-cèntims de la història de la masia, ens ha acompanyat durant tota la visita i quan ha finalitzat, ens ha obsequiat amb una copa de cava.
Tot seguit hem començat la classe dedicada als masos gòtics de la Pineda dels segles XIV al XVI en un lloc ben escaient com ha estat els saló del Tinell de can Cànovas. Una jornada diferent i ben gratificant que ha satisfet ben bé a tothom.