Aquest matí, amb el alumnes del grup de Patrimoni hem visitat diferents emplaçaments de la vall de la riera de Pineda. Ens hem trobat al trencall de camí que porta a Sant Pere de Riu per començar la matinal amb una primera explicació sobre el molí fariner de can Marquès, a càrrec del geògraf David Pavon.
Tot seguit hem enfilat el camí fins a l'església de Sant Pere de Riu. Malgrat l'ampliació del recinte al segle XVIII Sant Pere conserva part de l'estructura romànica, amb un absis amb arquacions cegues i un campanar de planta quadrada. També ha sigut curiós veure algunes de les lapides del segle X que es conserven a l'entrada de l'església, especialment les que fan referència a la casa de Rogés i també a la de Montpalau atès que Sant Pere de Riu va esdevenir també sepulcre dels senyors de Montpalau.
Tot seiguit hem creuat la riera de Pineda i hem fet camí cap al cim de Montpalau. El Castell de Montpalau és a 269 metres sobre el nivell del mar i a tres quilòmetres del centre de Pineda. Montpalau és una construcció assentada sobre el rocam i ocupa una superfície de poc més de 1500 m2 . A la banda de llevant es conserva la part més antiga, amb planta irregular, on destaquen les restes de l’antiga església mentre que al parament de la banda nordest hi ha una senzilla segetera. A l’interior del conjunt hi ha les restes d’una torre de guaita de planta circular de poc més de 6 metres d'amplada . Tots aquests vestigis pertanyen a la construcció original dels segles XI-XII mentre que a la banda de migjorn i ponent, el conjunt es tanca amb una muralla exterior amb paraments característics del segle XIV, que no fou acabada.
Una sortida que ha estat acompanyada d'un temps excel·lent i ens ha permès veure in situ tot el que vaig explicar a la classe de la Pineda medieval.