Aquesta tarda, després d'impartir la classe sobre el patrimoni religiós del segle XVIII a Pineda ens hem atançat amb els alumnes a l'església de Santa Maria, per analitzar in situ les diferents fases de la construcció.
L'església, erigida a mitjans segle XVI pel constructor francès Joan de Tours, conserva encara la nau d'estil gòtic tardà i els diferents elements fortificats al seu exterior. Cal destacar també la llinda de l'entrada principal on es narra sobre pedra la famosa ràtzia del pirata Dragut que va malmetre l'església i que obligà a la població de Sa Boada, a encastellar tot el recinte a partir de 1545.
A inicis del segle XVIII, arran del creixement demogràfic que experimenta el poble, es va portar a terme l'eixample de l'església gòtica. Si la gran majoria de les esglésies de la comarca van optar per allargar les naus per l'àbsis o per la façana principal, en el cas de Pineda l'ampliació de l'edifici es va fer realitzar pels dos laterals i tal i com marcava l'estil del moment, es va fer en barroc.
L'església de Santa Maria no va ser però l'únic edificis religiós que s'amplià durant aquell moment. La bonança agrícola i marítima del segle XVIII a Pineda també va contribuir a reformar l'església de Sant Pere de Riu i es van bastir noves ermites com la de la Mare de Déu de Gràcia, la de Sant Antoni o la de Sant Jaume, tot en estil completament barroc.