Aquesta tarda, al curs de Patrimoni de Pineda de Mar, hem treballat la ciutat durant el segle XVII i XVIII, és a dir, la que es correspon amb el període estilístic del barroc. Hem estat explicant com eren les cases de cós del casc antic. Del pas de les finestres gòtiques a les barroques i de la transformació de les portalades amb dovella a les grans lloses planes de les cases del XVIII.
Hem pogut analitzar molt patrimoni al carrer, donada la gran quantitat d'edificis que es conserven d'aquesta època. Cal tenir en compte que entre 1717 i 1787 Pineda va passar de tenir no encara cinc-cents habitants a superar amb escreix el miler i això va comportar una expansió urbana amb l'obertura de nous carrers com ara el Sant Antoni, el Tribala, el carrer Església i la construcció de les primeres cases del raval de Mar.
Durant la sortida hem comptat amb la col·laboració de l'arxiver municipal, l'Oleguer Massaguer, que ens ha fet una interessantíssima aportació sobre el creixement urbà a la part baixa del carrer del Mar i el naixement d'una nova tipologia arquitectònica com són les "cuines de pescadors". Bona feina.
La setmana vinent, continuem amb una nova classe sobre el patrimoni religiós del segle XVIII a Pineda amb una visita comentada a l'església de Santa Maria inclosa.