Passa al contingut principal

Èxit de convocatòria a la 3a Ruta Lluís Domènech i Montaner per Canet















La 3a Ruta Lluís Domènech i Montaner ha estat un èxit absolut, amb una plena ocupació de les places ofertades. La Ruta s'ha iniciat a les 10 del matí, com sempre, des  a la Masia Rocosa -avui Casa museu Lluís Domènech i Montaner-. Allà hem pogut donar un primera visió de la figura de Domènech i Montaner com a personatge polièdric -editor, polític, arquitecte i historiador- i tot seguit hem iniciat la passejada pel centre de Canet on hem pogut comentar els edificis, de diferents etapes, que va realitzar l'arquitecte català. Hem comentat obra inicial, com l'Ateneu de Canet (1885), obra de l'època de l'Exposició Universal, com la Casa Roura -on hem pogut entrar fins i tot al seu interior- (1892); i de la darrer etapa hem vist la Casa Domènech, feta el 1919 com a residència familiar dels Domènech i Roura.
També hem pogut donar unes pinzellades del Domènech polític, com a pare del catalanisme polític i com a introductor del moviment a Canet, de la mà del seu deixeble, el Dr. Marià Serra. Precisament, quan aquest darrer va arribar a l'alcaldia de Canet el 1912, va portar a terme una tasca ingent de modernització del  poble, amb l'arribada de l'aigua corrent, la construcció de la primera xarxa de clavegueram o l'espongiment del centre urbà amb la urbanització i examplament de carrers i places, tot de projectes que va assessorar i projectar el mateix Domènech i Montaner. Hem entrat també a l'església parroquial, on hem comentat nous projectes domenequians d'àmbit religiós, com ara l'esbós que va realitzar per a la façana de l'església parroquial o la maqueta de l'altar de la Puríssima i, dins de l'església, hem contemplat les restes de les pedres de l'antiga creu de Pedracastell, dissenyada també per Domènech.
Durant el trajecte també hem explicat la proposta d'urbanització del passeig de la Mare de Déu que va plantejar Domènech i ens hem aturat a la fàbrica Púlligan -inicialment Jover, Serra i Cia- amb gran empremta domenequiana. L'itinerari ens ha acabat portant al cementiri de Canet, on hem comentat tres panteons projectats per l'arquitecte i hem acabat la ruta davant de nínxol de Lluïset Domènech i Roura, dissenyat pel seu pare, Lluís Domènech i Montaner. Tot plegat, un èxit de convocatòria que esperem que es torni a repetir el proper 24 de març, a la 4a Ruta Lluís Domènech i Montaner. Qui vulgui reservar plaça, que enviï un correu electrònic a carles.saiz@terra.es o truqui al telèfon 62 767 38 27. Us hi esperem!