Passa al contingut principal

Conferència sobre l'altre Lluís Domènech i Montaner: disseny, arts gràfiques i projectes editorials

Foto: Quim Masvidal (Ràdio Canet)
Ahir a la tarda, a proposta de l'associació de dones Sàlvia vaig fer una conferència sobre una de les vessants més desconegudes de Lluís Domènech i Montaner, la seva empremta  com a il·lustrador, editor i escriptor. La xerrada es va portar a terme a l'Aula Magna de l'Escola de Teixits davant una quarentena de persones. Domènech i Montaner va néixer en una família burgesa que va fer fortuna en el cap de l'enquadernació i durant la seva vida va dissenyar i il·lustrar gran quantitat de cobertes de llibres, àlbums de luxe i missals. 
A inicis dels anys 80 del segle XIX Domènech va fundar la col·lecció "Biblioteca Arte y Letras" de l'editorial Domènech que es va convertir en un projecte comercial de gran interès. 
Però les comandes arquitectòniques que li van fer arran de l'Exposició Universal de 1888 i la seva consolidació professional a partir d'aquell moment, van truncar aquella trajectòria editorial. Domènech va haver de decantar-se, per excés de feina, dels negocis editorials per emprendre una dilatada carrera arquitectònica que el va convertir en un dels arquitectes catalans més universals.