Passa al contingut principal

Visita modernista al Castell de Santa Florentina, de Lluís Domènech i Montaner

Avui, amb els alumnes del curs de Patrimoni de la Universitat de la Gent Gran, hem pogut fer la visita modernista al Castell de Santa Florentina de Canet.
L'antiga domus de Canet data del segle XI i és l'edifici més antic que es conserva al municipi. La construcció es va ampliar durant el segle XIV amb les torres de defensa que franquegen l'entrada però crec que la intervenció més interessant per al nostre curs és la que es donà a finals de segle XIX quan l'editor Ramon de Montaner i Vila va encarregar al seu nebot l'arquitecte Lluís Domènech l'ampliació de la contrucció.
Domènech va fer una obra faraònica, bastint tot un recinte annexat a la construcció original, amb materials autèntics del segle XV que van ser portats expressament de l'antic cenobi del Tallat, prop de Montblanc. Al Castell però s'hi intueix una lluita interna en l'estil de Domènech i Montaner, atès que sembla més un arquitecte neogòtic que no pas modernista. En el fons s'entén que el goticisme del recinte va ser una imposició per tal d'integrar l'ampliació dins el context del vell casalot, però de seguida que es baixa a la cripta de Santa Florentina podem veure com esclata per totes bandes el modernisme domenequià en estat pur.