Passa al contingut principal

Sortida domenequiana per Barcelona

Avui, com a cloenda del curs de Patrimoni Modernista, he anat a Barcelona amb els alumnes de la Universitat de la Gent Gran per veure alguns exemples d'arquitectura domenequiana. Hem començat el matí a l'antiga Fonda Espanya, recentment restaurada i reconvertida en un excel·lent hotel de 4 estrelles superior. La Fonda Espanya és un projecte dissenyat per Domènech i Montaner a principi de segle. La reforma ha consistit en una adequació del vell edifici als nous temps, tot respectant els detalls originals de Domènech, bàsicament el menjador principal, el saló de les sirenes i la sala Arnau, al mateix temps que s'han restaurat també els paviments d'influència clàssica que hi ha a l'escala així com els esgrafiats modernistes del pati de llums.
Tot seguit ens hem desplaçat fins a l'Hospital de Sant Pau, projectat per Domènech també a principi de segle i executat per Pere Domènech fins als anys 30. Sant Pau es troba en procés de restauració per convertir-se en un centre cultural que aplegarà diferents institucions com ara la Unversitat de les Nacions Unides. Ens hem pogut passejar pels túnels que comuniquen tots els pavellons i hem pogut veure el procés de transformació que està experimentant tot el recinte.
De Sant Pau hem anat fins al carrer Escudellers, on hem dinat al restaurant Grill Room, antic Petit Torino, que va estar dissenyat pel decorador Ricard de Capmany, nebot de Lluís Domènech i Montaner. La jornada ha continuat al Centre Excursionista de Catalunya, on hem pogut contemplar les quatre columnes romanes de l'antic temple d'August. Aquestes columnes van ser comprades, juntament amb tot l'edifici, per Ramon de Montaner, que volia traslladar-les a Canet, per integrar-les en el castell de Santa Florentina, llavors en procés d'ampliació. Sembla que Domènech i Montaner i el gendre de Ramon de Montaner, Ricard de Capmany, que eren socis del Centre Excursionista, van convèncer a l'editor sobre la conveniència de deixar les columnes en el seu lloc original i això va propiciar que Montaner encarregués a l'arquitecte la rehabilitació de tot l'antic palau dels canonges, força malmès pel pas del temps, per adequar-lo a les necessitats del Centre.
La visita barcelonina ha continuat al Cercle del Liceu, un club privat d'estil anglès, ubicat en el mateix amb edifici del Liceu, on malgrat que no està obert a visites hem tingut la sort de comptar amb un alume que ens ha facilitat l'entrada. Al Cercle hem pogut veure pràcticament tot el recinte modernista i les seves obres d'art; esmalts, gravats, aiguaforts i olis dels millors artistes catalans de l'època, com ara Alexandre de Riquer, Santiago Rusiñol, Modest Urgell Inglada i Francesc Miralles, entre d'altres. Una sortida intensa però gratificant.