Passa al contingut principal

Visita comentada a la Torre de Sant Jaume de Pineda

Aquesta tarda, amb els mestres del curs de "El patrimoni com a recurs educatiu" hem pogut gaudir d'una visita de luxe. Ens hem desplaçat fins a l'antic Mas Castellar de Sitjar, propietat del prestigiós dissenyador de moda, Manuel Pertegaz per poder comentar la torre de defensa que encara conserva en la seva finca. 
La torre de Sant Jaume és una torre de guaita del segle XVI, construïda amb finalitats defensives per lluitar contra la presència pirata. Els pirates turcs i berberescos solien realitzar contínues  ràtzies a la costa d'aquesta comarca  durant els mesos d'estiu. 
La construcció, avui annexada mitjançant un passadís elevat al mas, es conserva en estat original i amb molta cura. És un model  d'arquitectura gòtica civil, de planta rodona i amb bassament en forma de talús per donar més estabilitat a la construcció. Té elements defensius com per exemple lestroneres i un coronament de merlets i matacans a la part superior. La torra té dues plantes, resoltes amb volta i un terrat des d'on s'actuava en cas de perill dels corsaris.