Passa al contingut principal

L'antiga farmàcia Duran i España, obra de Domènech i Montaner, reformada

Fa mig any l'empresari farmacèutic Ramon Miret es va posar en contacte amb mi per comunicar-me que havia adquirit l'antiga farmàcia Duran i España de Barcelona, situada al carrer València. El negoci, actiu des de 1896, és l'única farmàcia que projectà Lluís Domènech i Montaner i és l'establiment apotecari modernista més antic de la ciutat. Pel setembre de 2009 vaig tenir l'ocasió de fer i publicar un extens estudi sobre la història i  l'empremta domenequiana d'aquesta farmàcia a la revista El Sot de l'Aubó i avui, acompanyat de l'amic Xavier Mas, president del Centre d'Estudis Canetencs, hem pogut anar a veure el resultat de les obres integrals de rehabilitació. La reforma ha estat feta amb encert. Els propietaris han conservat i restaurat el mobiliari modernista que va dissenyar Domènech i van executar els germans Viladevall.
També han recuperat parcialment el taulell de despatxar, amb el monograma de Duran i España, han destapat la gelosia que separava l'establiment de l'antic laboratori, oculta durant anys en el sostre mort de la botiga, i per recuperar encara més l'estètica original, han reposat el terra de marbre blanc i negre que tenia originàriament l'establiment.
Des d'aquí felicito a la família Miret per mantenir i posar en valor una obra domenequiana fins fa pocs anys oblidada per tothom. Un darrera detall: el nom de l'establiment: Farmàcia 1896 de Domènech i Montaner. Amb això es diu tot!