Apareixen noves proves que indiquen que l'autor de la fàbrica Jover i Serra va ser Lluís Domènech i Montaner i no Pere Domènech i Roura
Fàbrica i magatzem de la raó Jover, Serra i Cia, de Domènech i Montaner |
Fa un parell de mesos que l'industrial Jordi Jover, el darrer famíliar Jover que va gestionar la raó Isidre Jover i Cia de Canet fins l'any 1985, va mostrar-nos unes fotocòpies d'un manuscrit que conté la història de la fàbrica. L'original, titulat "Isidre Jover i Cia. Noves històriques (de 1893 a 1954)", va estar escrit pel seu oncle Salvador Jover Ortensi. Salvador Jover era germà d'Enric Jover, fill d'Isidre Jover Sellarés i nét del fundador de la fàbrica, Isidre Jover Lavena.
Per a la gent que estudiem la història i el patrimoni de Canet de Mar, el document té un gran valor atès que per primera vegada tenim un testimoni de primera mà, gairebé a manera de "memòries", dels primers anys del negoci i de la consolidació de l'empresa després de la postguerra. El text parla de capitals, maquinària, innovació tecnològica i producció així com del nombre de socis de l'empresa durant aquells anys. Unes dades excepcionals.
El text de Jover, que aviat publicarem en un Sot de l'Aubó, també ens ha servit per recolzar encara més l'autoria de l'antic magatzem de la fàbrica, que si bé oficialment a tot arreu diu que és de Pere Domènech, l'estudi històrico-patrimonial de la fàbrica que vaig realitzar i publicar en el Sot de l'Aubó del passat mes de desembre ja apuntava que en realitat l'artífex de l'edifici era Lluís Domènech i Montaner. Per reforçar encara més la tesi, hi afegeixo el testimoniatge de Salvador Jover Ortensi, que referent a la construcció del magatzem deixà escrit a les seves memòries, que "l'any 1910 registrà dos èxits: el diploma de medalla d'or de la Exposició Universal de Brusel·les per la presentació de tres mitjons amb 3 dibuixos fets amb vertader jacquard representant el gall chantécler, l'efígie d'Alfons XIII, i el Cu-cut (cap de pagès català amb la seva barretina). El segon èxit o realització fou la construcció del magatzem de Canet (que en diem encara, el despatx) obra arquitectònica modernista de l'arquitecte Domènech i Montaner, la qual s'ha conservat en el seu aspecte exterior i de relligat de sostre interior sense columnes, un gran avanç tècnic en aquell temps".