Passa al contingut principal

Les creus de Pedracastell, a Ràdio Canet

Aquest matí he anat a Ràdio Canet a fer la meva col·laboració mensual al matinal la Rierada. En aquesta ocasió, l'amic Dani Grao, conductor del programa, ha volgut que parlés de les diferents creus de Canet, atès que demà se celebra l'Aplec Pedracastell.
De totes dels creus que hem tingut a Canet, en aquesta blocada voldria resaltar la primera, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
El disseny de la creu va ser un encàrrec del seu amic, el Dr. Marià Serra -autèntic promotor del projecte- i desconec encara si l'arquitecte va cobrar res. Sospito que no. 
Domènech va plantejar una creu amb una base hexagonal, de més d’un metre de gruix, de la qual sortia la pilastra del monument, de 8 metres d’alçada, de forma quadrada i amb cantoneres arrodonides.
A mig nervi, Domènech hi va dissenyar un primer element lobulat on en una banda, hi constava l’any 1901, com a data de l’obra, i a l’altra, l’escut de Canet de Mar representat amb un ca rampant banyant-se en les aigües del mar i amb una senyera al fons.
Al travesser, Domènech va posar, dins d’un rosetó circular, les inicials JHS envoltades per quatre elements florals que representaven els quatre evangelistes, mentre que als extrems dels braços hi dissenyà tres peces lobulades que eren rematades amb tres flors que pretenien simbolitzar la Santíssima Trinitat.
La creu de Domènech es va consagrar el 4 de maig de 1902 i va restar dempeus fins l'any 1926, quan el vent huracanat de la nit de Sant Esteve, va conseguir batre-la.