Recreació de la Barcelona romana, al segle IV dC |
Ahir dimecres, a la tarda vam donar inici als Itineraris per l'Art Català que organitza la Universitat de la Gent Gran de la UNED durant aquest tercer trimestre.
Són quatre sortides culturals programades per diferents indrets on es comentaran èpoques i estils artístics importants. En aquesta ocasió, hem començat per la Barcelona Romana, és a dir, l'antiga Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino.
Vam iniciar la ruta a la plaça de la Vila de Madrid, on vam poder contemplar la via sepulcral, on eren enterrats els habitants de la ciutat. Després vam veure les restes d'un aqüeducte, integrades en una paret mitgera d'un edifici del carrer Duran i Bas i tot seguit vam endinsar-nos a la ciutat traspassant, per la plaça de la la muralla romana, plenament custodiada encara per dues inexpugnables torres fortificades.
La visita al Museu d'Història de la Ciutat era també d'obligat compliment si volíem fer la ruta completa. Al subsòl de la plaça del Rei encara s'hi conserva les restes i fonaments de les botigues i tallers dedicats a l'artesania i al comerç de la ciutat. Vam poder veure una tintoreria, un taller de salat i garum i també un centre de producció de vi.
La vida a la Barcelona romana estava organitzada a partir de dos carrers que travessaven de banda a banda tot el recinte: eren el cardus i el decumanus, que desembocaven al fòrum -la plaça pública-, on es realitzava tota la vida administrativa, política i fins i tot econòmica de la ciutat. Al mig del fòrum, com a totes les ciutats, s'hi situava el temple, que en el cas de Barcino estava dedicat a August. Al carrer Paradís, a la seu social del Centre Excursionista de Catalunya, vam poden veure dempeus quatre de les columnes que tenia aquest temple i que vam explicar que en una ocasió l'editor Ramon de Montaner va demanar al seu nebot, Lluís Domènech i Montaner que desmuntés les restes del temple i el traslladés al Castell de Santa Florentina de Canet. Sortosament Domènech va saber convèncer al seu oncle que les columnes no s'havien de moure del seu lloc original!
Amb el grup vam seguir pel carrer de la Ciutat -antic Decumanus- fins arribar al carrer Regomir, al Pati Llimona, on fa més de 1500 anys hi havia la porta sudest o porta de mar de Barcino. Fa uns anys es va poder recuperar part de la porta Decumana així com una extensió important de muralla, amb les seves torres, que havia quedat oculta entre les parets mitgeres dels blocs de pisos enderrocats.
El tour va continuar resseguint més de 40 metres més de muralla romana, visible des dels carrers Sots-tinent Navarro, plaça dels Traginers, Plaça Ramon Berenguer el Gran fins arribar de nou a la plaça de la Catedral. Una experiència única, de gairebé tres hores, que ens va permetre descobrir a fons la petja de la Barcelona romana!