Passa al contingut principal

Representants del col·lectiu SOS Monuments visiten el patrimoni històric de Canet de Mar

(c) carlessaiz.com
Els representants de SOS Monuments durant la visita científica per Canet
El dissabte 18 de maig al matí, vam rebre un grup de membres de SOS Monuments, organització impulsada per arquitectes, historiadors i geògrafs que es dedica a l'estudi, la divulgació i la defensa del patrimoni cultural.
L'entitat va seleccionar Canet per fer una sortida científica per analitzar i comentar el seu patrimoni assistits per l'historiador Carles Sàiz. 
El tour, de gairebé cinc hores, va començar amb una introducció històrica i es va comentar les troballes romanes i ibèriques del terme de Canet. Tot seguit es va explicar el naixement del Canet medieval (segle IX-X), a redós de la Casa Forta, el primer nucli demogràfic de l'Aubó i la proliferació de les masies esparses per la vall. El grup es va desplaçar fins al barri del Castellet per veure les construccions del segle XVI i XVII  amb portal de dovella, així com les restes d'elements defensius que encara sobreviuen. Arran d'això es va comentar també el fenomen de la pirateria i l'arquitectura de les torres de guaita i en especial la construcció rodona de can Macià i la quadrada de l'antic mas Cabanyes, al carrer Ample.
Del Canet del segle XVII es va passar a analitzar la tipologia constructiva del segle XVIII -principalment les cases de navegants- i pel que fa al segle XIX, les mansions neoclàssiques i d'arquitectura colonial i l'obra modernista local, ressaltant els treballs de Lluís Domènech i Montaner. La jornada va acabar amb una visita a la Casa museu Domènech i Montaner i després amb un dinar al restaurant Casa Roura.