Passa al contingut principal

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner presentarà la revista "Domenechiana" el proper 14 de setembre


Fa gairebé onze anys, una colla d'amics i coneguts que ens unia l'afició per la història local, vam decidir fundar el Centre d’Estudis Canetencs (CEC) amb l’objectiu de difondre el passat del nostre poble i, al mateix temps, vetllar pel patrimoni de Canet, en un moment de gran eufòria constructiva.
 
Durant aquesta dècada hem organitzat diferents activitats. Hem coeditat la Col·lecció d’Estudis de Patrimoni i també hem anat publicant regularment, cada trimestre, la revista El Sot de l’Aubó com a altaveu de les nostres recerques.
 
Avui podem dir que la marxa del Centre d’Estudis és ben òptima. Per tant, volem seguir treballant la història de Canet, tal i com hem fet fins ara, i al mateix temps hem decidit créixer com a col·lectiu.
 
Creiem que ara és un bon moment per fer un salt endavant i, juntament amb una altra entitat que fa gairebé vint anys que es dedica també a la publicació de treballs d'història local, Edicions Els 2 Pins, hem decidit impulsar el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM).

- Un centre de recerca


El CEDIM és una entitat sense afany de lucre que es dedicarà, específicament, a l’estudi de la figura i obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, és a dir, des d'aquest col·lectiu farem recerca a l’entorn del personatge i de totes les seves disciplines. No només l’arquitectònica sinó que, per l’activitat polièdrica de Domènech, treballarem també les humanitats -heràldica, història i art-, la il·lustració i les arts gràfiques i el disseny modernista així com també farem estudis polítics, ja que no hem d’oblidar que Domènech i Montaner és un dels pares del nacionalisme català.


- La revista Domenechiana

Els resultats obtinguts es difondran mitjançant una col·lecció de monografies sobre el personatge que impulsarem properament i, altrament, també editarem Domenechiana, una revista, amb periodicitat bianual que donarà a conèixer, de primera mà, els resultats dels investigadors del CEDIM així com els d’altres especialistes en la matèria. En aquests moments el CEDIM compta ja amb un equip col·laborador pluridisciplinar format per historiadors, arquitectes i restauradors que tenen una dilatada experiència professional.

- La Xarxa Domènech i Montaner


Com a centre d’estudis aspirem a ser un punt de referència en assessorament a institucions públiques i col·lectius interessats en la figura de l’arquitecte i, per centralitzar totes les activitats relacionades amb aquest, crearem la Xarxa Domènech i Montaner, que intentarem que estigui representada per tots els municipis amb patrimoni domenequià, tant d’arreu de Catalunya, com de la resta de l’Estat.
 

Podem dir que hem començat a fer les primeres passes i el proper 14 de setembre, a les 18.15 hores, des de la Sala de Plens de l'Ajuntament de Canet, el Centre d’Estudis Canetencs i Edicions Els 2 Pins presentaran en societat el volum número 1 de la revista Domenechiana i altrament també el projecte del nou Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner. Pocs dies després, el diumenge 22, el CEDIM organitzarà la seva primera activitat com a entitat amb la «Ruta Domènech íntim» dins les Jornades Europees de Patrimoni 2013.
 
Tots hi esteu convidats. Esperem poder-vos saludar!