Passa al contingut principal

NOTA DE PREMSA D'EDICIONS ELS 2 PINS: Edicions Els 2 Pins publica “Epistolari Lluís Domènech i Montaner (1878-1923)”

L'acte de presentació es farà el dissabte 21 de desembre, a les 18:30 hores, a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. L'activitat està dins dels actes de commemoració dels 90 anys de la mort de l'arquitecte i que organitza el CEDIM.
Després d'anys de feina intensa per part de l'historiador Carles Sàiz i Xiqués, arriba al mercat “Epistolari Lluís Domènech i Montaner (1878-1923)”, publicat per Edicions Els 2 Pins. Aquesta és la primera compilació de cartes de l'arquitecte, polític i intel·lectual català que es publica, ara que fa noranta anys de la seva mort. En el llibre hi ha 350 cartes compilades a partir d'una exhaustiva recerca per diferents arxius del país i de l'Estat espanyol.
La gran extensió del treball (600 pàgines) ha comportat la divisió de l'epistolari en dos volums. El primer conté un estudi introductori, a cura de Carles Sàiz, i el gruix de cartes compreses entre 1878-1903. D'altra banda, el segon volum agafa les cartes de 1904 a 1923.
Les cartes es poden agrupar bàsicament en quatre blocs de continguts: Correspondència relacionada amb els negocis editorials; activitat política; encàrrecs arquitectònics i estudis històrics i artístics. Tot plegat permet comprovar l'activitat polièdrica de Lluís Domènech i Montaner.
Al treball s'hi poden llegir cartes de novel·listes com José M. de Pereda, Marcelino Menéndez Pelayo, Benito Pérez Galdós, Armando Palacio Valdés i d'altres. També d'escriptors de la Renaixença com Josep Yxart, Manel Milà i Fontanals, Jacint Verdaguer, Joaquim Ruyra, Víctor Balaguer, Pin i Soler, Narcís Oller, Jaume Collell... Igualment s'ha localitzat correspondència de polítics com Ramon d'Abadal, Carles de Camps, Joan Sallarés, Jaume Carner, Joan Ventosa, Marià Serra, Narcís Verdaguer, Francesc Cambó, Francesc Macià, Puig i Cadafalch, Dr. Bartomeu Robert, i de polítics madrilenys com el Conde de Romanones, Antonio Maura, Mateo Sagasta o Camilo Polavieja, entre d'altres.
La localització de les cartes ha portat a Carles Sàiz per tot el país. Així doncs, hi ha correspondència de l'Arxiu Històric de l'Ateneu Barcelonès, de l'Arxiu Històric del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, del Archivo Historico de la Universidad Pontifica de Comillas, de l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau, de l'Arxiu Nacional de Catalunya, del Centre de Documentació de l'Orfeó Català i de l'Arxiu Municipal de Canet de Mar.
Carles Sàiz i Xiqués (Canet de Mar, 1974). Historiador, docent i editor. Llicenciat en història, va cursar el doctorat en història contemporània i té el DEA per la Universitat de Barcelona. És professor-tutor d'història contemporània a la Universidad Nacional de Educación a Distancia i coordinador de la Universitat de la Gent Gran de la UNED a Canet de Mar. Ha escrit una quinzena de llibres d'història i patrimoni, dels quals destaquen "Canet de Mar. Història i arquitectura" (Col·lecció Estudis de Patrimoni, 2009), i "Lluís Domènech i Montaner. El llegat arquitectònic, polític i cultural a Canet de Mar" (Edicions Els 2 Pins, 2008). Entre 2010 i 2011 va ser l'assessor històric del projecte de modernització de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar i va coordinar i escriure els textos i els guions audiovisuals de l'actual espai museogràfic. Des de finals de 2011, amb el suport del Centre d'Estudis Canetencs, promou mensualment la Ruta Lluś Domènech i Montaner per Canet de Mar. L'any 2012 va codirigir a Barcelona el Curs d'Extensió UNED sobre la recuperació del patrimoni històric i natural a la província de Barcelona, on va presentar la ponència "Lluís Domènech i Montaner. Un exemple de reactivació turística i patrimonial a Canet de Mar".