|
Il·lustració de Gemma Martí que evoca el paisatge del Sot de l'Aubó de Canet, durant l'Edat Mitjana |
Ahir a la tarda, a la Universitat de la Gent Gran de la UNED vam donar el tret de sortida al segon trimestre amb el curs-taller d'història de Canet. El curs, de 18 hores lectives distribuïdes en 12 sessions, pretén acostar els assistents als principals episodis de la història del poble tot combinant les classes amb sortides i pràctiques a l'arxiu municipal. Ahir vam encetar-lo amb una introducció explicant la presència de les
vilae romanes en alguns punts del poble, les concentracions demogràfiques discretes durant l'antiguitat tardana i tota la recuperació que experimenta la vall durant el període medieval, tot centrant-ho amb les relacions entre el poder feudal, el poble i l'església, és a dir, el primitiu mas-turris de la nissaga dels Canet -avui Castell de Santa Florentina-, el petit nucli demogràfic de l'Aubó i l'ermita de Sant Pere de Romeguera.
El dilluns, 27 ens desplaçarem al jaciment de Sant Pere de Romeguera, on ens espera l'equip d'excavació del Centre d'Estudis Canetencs per fer-nos una visita comentada de la 2a fase d'intervenció arqueològica. Una visita de luxe i, val a dir, irrepetible, si es té en compte que d'aquí a pocs dies es tornaran a tapar les troballes per preservar-ne la seva conservació.