Surt publicat l'estudi sobre la segona fase d'excavació de l'antiga ermita de Sant Pere de Romeguera,
Excavació de l'enderroc de l'ermita. Foto: Alfons Viñas |
La setmana passada els socis del Centre d'Estudis Canetencs vam rebre la revista El Sot de l'Aubó, que compila, en un volum monogràfic, l'estudi que hem portat a terme sobre la segona fase d'excavació de Sant Pere de Romeguera.
La revista s'enceta amb un treball escrit per un servidor, amb el títol de "Sant Pere de Romeguera, un punt estratègic per la interpretació de la història de Canet", que pretén ser un estudi introductori a la història de l'entorn del jaciment. El segueix l'avanç de la memòria, feta per l'arqueòloga Maite Carbonell, "El desenvolupament dels treballs arqueològics a Sant Pere de Romeguera" i es complementa amb l'anàlisi de la fauna trobada, feta per Maria Rosa Aran i Laia Font amb el títol de "Restes de fauna trobades a Sant Pere de Romeguera - Campanya SPR'13". Per cloure el volum, Sergi Alcalde, Maite Carbonell, Gemma Martí, Xavier Mas, Raquel Pérez i Carles Saiz fem unes primeres conclusions i aportem un primer avanç dels materials arqueològics més singulars localitzats durant la campanya.
Si la primera fase d'excavació de Sant Pere, que vam portar a terme entre l'octubre i el desembre de 2012, ja va ser prou interessant -amb la localització del punt exacte on s'erigí l'ermita-, enguany, en aquesta segona intervenció, de finals de 2013, hem hagut de replantejar la creença que des de la caiguda de l'imperi Romà fins a la recuperació del territori per part dels carolingis, la nostra terra no havia estat habitada. Les restes aparegudes, bàsicament dues sitges tardoantigues al peu de l'ermita, amb moltes deixalles de l'època demostren la continuïtat poblacional. També es van trobar gran quantitat de material constructiu de l'ermita, que ens ha fet revisar també la idea de l'enderroc de la construcció a mitjans segle XIX i cobra més força la degradació pel pas dels anys, des del segle XVII fins al XVIII. Avui, una part important d'aquest material constructiu localitzat roman soterrat i, si en els propers mesos podem finançar una tercera fase d'excavació, intentarem treure'n més l'entrellat. De moment, des d'aquestes línies, voldria agrair, una vegada més, als mecenes privats que van contribuir a sufragar, de manera anònima i per tant, ben altruista, les despeses del projecte SPR'2013. Gràcies per la vostra col·laboració i per fer possible aquest projecte.
Portada del monogràfic de SPR'13 |