Passa al contingut principal

La Mancomunitat de Catalunya a Canet, tema central d'"El Sot de l'Aubó" d'aquest trimestre

La setmana passada es va començar a repartir entre els subscriptors la revista El Sot de l'Aubó. En aquest número, el 49, he volgut publicar-hi un article dedicat a la Mancomunitat, en motiu del seu centenari. El treball, amb el títol de Les estructures d'Estat de la Mancomunitat de Catalunya. Un projecte de modernització cultural i educativa a Canet de Mar (1914-1923) pretén demostrar que el suport dels catalanistes del Dr. Marià Serra i Font a la nova organització administrativa catalana i l'empenta i els projectes del Patronat de Cultura Local, liderat per Josep Fors Vidal, van ser les dues peces clau per tal que Canet pogués aconseguir, ara fa cent anys, serveis i equipaments culturals com l'actual Biblioteca P. Gual i Pujadas i educatius com l'Escola de Teixits o l'Escola Montessori, que van contribuir, sens dubte, a la modernització del poble.
A banda d'aquest article, també trobareu Manuel Paratge i Andreu, un gran fotògraf i decidit emprenedor, de Jordi Pomés, Memòries de l'exili de Miquel Moll i Escarpenter (VII), d'Antoni Cruanyes; Una denominació polisèmica: Granja i granger, de Xavier Mas; Algunes històries del Temps de Mar, de Joan Ballart; La construcció de la casa dels ermitans i la galeria-pont que la uneix amb el Santuari de Sergi Alcalde i, finalment, la secció habitual de Paraules en desús de l'incombustible Xavier Mas.
Si esteu interessats a adquirir la revista, i no sou socis, podeu passar qualsevol dimarts de 18:00 a 20:00 pel Centre d'Estudis Canetencs (carrer Saüc, 2 de Canet de Mar) per adquirir-lo.