Passa al contingut principal

L'empresari Miquel Ybern i Ferrés a El Sot de l'Aubó del mes de març







La setmana vinent sortirà un nou número de la revista d'història local El Sot de l'Aubó. En aquesta ocasió, després d'alguns números sens col·laborar-hi, hi publico un article llarg que ressegueix la biografia de Miquel Ybern i Ferrés, un estiuejant que va viure a Canet durant les tres primeres dècades del segle XX i que pràcticament no havia deixat rastre del seu pas pel municipi. 

Amb el títol de "Amor al trabajo", L’empresari Miquel Ybern i el seu llegat a Canet de Mar, he intentat apropar-me a la vida d'aquest personatge que va tenir una empenta empresarial que sembla d’altres latituds. Ybern va bastir el seu imperi en el ram dels ferrocarrils de via estreta i va invertir gran part dels guanys en accions d'altres sectors ben diversos com la industria paperera, la serralleria industrial i fins i tot en la tauromàquia. Per poder venir a estiuejar a Canet, Miquel Ybern va bastir la luxosa mansió que encara es pot veure al carrer Vall, 45 i que la gent coneix com a Can Piñol, per ser durant la dècada dels 50 i 60 la Residéncia Piñol de l'obra sindical d'Eduación y Descanso. Si voleu llegir l'article, adreceu-vos al Centre d'Estudi Canetencs i us faran a mans un exemplar. 

El número també conté un article de Xavier Mas sobre la firma «J. Romagosa S. en C» i fa un aprofundiment especial en la personalitat de Jaume Romagosa Duran, ànima del projecte de la seva indústria de gènere de punt, que va ser la més potent i ben estructurada de la primera meitat del segle XX a Canet. 

L’historiador Jordi Pomés també ens acosta a la personalitat de Ricard de Capmany i Roura, que a banda de ser, segurament, el decorador més interessant de l’època modernista i el pare del pintor Ramon de Capmany, Ricard de Capmany també va intervenir en política. Va ser diputat de la Lliga i un des representants de major rang i interès del districte d’Arenys de Mar. Ricard de Capmany tenia fortes arrels familiars canetenques, tant per part seva com per la seva esposa, Júlia de Montaner i Malató, comtessa de la vall de Canet. Ricard de Capmany mai va negar la seva magna col·laboració a les sol·licituds que se li van fer des del nostre poble durant tota la seva vida.

També en ordre de restitucions endarrerides, Joan Ballart fa un breu homenatge a Alexandre Mèliz, el secretari més carismàtic i probablement de més llarga permanència a l’Ajuntament de Canet. Mèliz que, com a funcionari, va haver de treballar amb consistoris de tots colors, monàrquics i catalanistes, va viure la Dictadura Militar de Primo de Rivera i l’extrema esquerra del començament de la guerra civil, passant per governs de centre dreta i centre esquerra i que, inexplicablement, després de la Guerra Civil ningú va ressaltar l’exemplar tolerància de Mèliz, fins al punt que va ser injustament calumniat i perseguit pels vencedors de la guerra civil. Amb l’arribada de la democràcia, fins ara no l’ha reivindicat ningú... Una petita restitució doncs del tot necessària que creiem calia fer, com a mínim, des del CEC.

I per acabar aquest lliurament d'El Sot de l'Aubó, Sergi Alcalde ens ofereix un breu però curiós document sobre el protocol que encara seguia en vigència a finals del segle XIX al nostre poble en les operacions de compra i venda de solars i terrenys. Es tracta d’un autèntic i curiosíssim ritual laic.