El CEDIM promou la Taula Lluís Domènech i Montaner amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Reus, l'Ajuntament de Canet de Mar i la Fundació Domènech i Montaner
IMPUQV - Ajuntament de Barcelona |
L'Ajuntament de Barcelona, Reus i Canet de Mar, juntament amb els Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Domènech i Montaner han decidit unir forces per treballar conjuntament el patrimoni de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, establint la Taula Domènech i Montaner.
L'acte de presentació de la Taula al mitjans de comunicació s'ha portat a terme aquest matí a Sant Pau Modernista i ha comptat amb la participació de Daniel Mòdol, regidor d'Arquitectura, Patrimoni i Paisatge de l'Ajuntament de Barcelona; Montserrat Caelles, regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de Reus; Pere Xirau, regidor de Cultura de Canet de Mar; Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner(CEDIM); i Lluís Domènech, president de la Fundació Domènech i Montaner
IMPUQV - Ajuntament de Barcelona |
La Taula Domènech i Montaner neix amb l’objectiu fonamental de difondre entre el públic general el llegat de qui va ser un dels principals protagonistes del Modernisme català i promoure el turisme local per afavorir el coneixement de la seva obra, repartida per Catalunya, i que inclou edificis tan destacats com el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau, que són Patrimoni de la Humanitat.
Així mateix, els fundadors de la Taula han acordat sumar esforços per fomentar l’estudi i la recerca del patrimoni de Domènech i Montaner i fer-ne divulgació entre els joves, amb el treball amb les escoles a l’entorn d’un arquitecte innovador, avançat al seu temps.
Entre els objectius i accions específics ja acordats hi ha la celebració de diversos esdeveniments i la voluntat de treballar en vista a la celebració de l’Any Domènech i Montaner 2023. Els principals projectes acordats son:
- Celebració biennal i itinerant d’un Simposi Domènech iMontaner de caràcter científic. El Primer Simposi es farà el 6 i 7 d’octubre de 2017 a Reus; el segon serà el 2019 a Canet, el tercer el 2021 a Barcelona, etc. En els anys intersticials es farà la publicació de la versió escrita de les conferències del Simposi.
- Treballar des d’ara en la celebració de l’Any Domènech i Montaner 2023, coincidint amb el centenari de la seva mort. El primer pas serà sol·licitar a la Generalitat la declaració oficial, amb previsió, de l’Any Domènech i Montaner.
- Establir el 27 de desembre com el Dia Domènech i Montaner. El 27 és dia de naixement i també de la mort de Domènech i Montaner i la voluntat és concentrar en aquest dia activitats diverses.
- Establir el 27 de desembre com el Dia Domènech i Montaner. El 27 és dia de naixement i també de la mort de Domènech i Montaner i la voluntat és concentrar en aquest dia activitats diverses.
- Elaborar línies de treball amb les escoles dels tres municipis per a promoure i facilitar el coneixement de la seva figura i el seu patrimoni.
- Creació d’una Ruta Domènech i Montaner estable per a promoure o facilitar el turisme interior relacionat amb aquest arquitecte, historiador, humanista i polític català.
- Diverses activitats conjuntes de difusió general i específica sobre Domènech i Montaner: website, xarxes socials, presència específica a fires locals, etc.
Intervenció del Regidor d'Arquitectura, Patrimoni i Paisatge de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol. |
Moment de la intervenció del Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Canet de Mar, Pere Xirau. |
Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, en el moment de la seva intervenció. |
La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de Reus presentà el I Simposi Lluís Domènech i Montaner que se celebrarà a Reus els propers 6 i 7 d'octubre. |
Intervenció del president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner i besnét de l'arquitecte, Lluís Domènech Girbau. |
Daniel Mòdol va cloure l'acte amb la presentació de les activitats que promourà la Taula Lluís Domènech i Montaner. |