Passa al contingut principal

L'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" torna a Reus

L'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" torna a Reus per commemorar els 125è aniversari de la segona assemblea de la Unió Catalanista

A finals de maig l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució catalana perduda", produïda pel Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, tornarà a la ciutat de Reus en motiu de la celebració del 125è aniversari de la segona assemblea de la Unió Catalanista, que es va celebrar a la ciutat de Reus el 28 i 29 de maig de 1893. 

L'exposició va itinerar, durant l'any 2017, per les poblacions de ManresaBarcelonaReus i Canet de Mar, i ara es podrà tornar a veure a Reus, al vestíbul de l'Ajuntament, del 28 de maig al 4 de juny i, posteriorment, del 5 al 8 de juny, a l'Arxiu Municipal de la Ciutat.

La mostra, comissariada per Carles Sàiz, Gemma Martí i Sergi Alcalde, pretén reivindicar Lluís Domènech com el pare de les Bases per a la Constitució Regional Catalana i ho fa a través de disset plafons que ressegueixen la trajectòria catalanista de l'arquitecte i, es complementa amb disset cubs que representen els pilars de la Catalunya moderna, en els quals, a la part superior, hi podem llegir cada un dels articles que es van aprovar a l'Assemblea de Manresa del 27 de març de 1892.

Un any després, a l'Assemblea de Reus, es van completar les bases de 1892 en els temes referents a llengua, impremta, educació, eleccions i relacions internacionals, l'ús del català, mitjançant l'ensenyament i l'edició de llibres. També es va acordar organitzar el catalanisme i es va concretar els  mitjans de propaganda per a dur a la pràctica els principis regionalistes de les Bases de Manresa, entre d'altres, amb la participació electoral.