Passa al contingut principal

Aquest matí hem oficialitzat la Taula Lluís Domènech i Montaner signant el conveni fundacional

Gemma Martí, secretària de la Taula Domènech i gerent del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner; Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar; i Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner. Foto: Marta Montfulleda (Ajuntament de Canet)

La Generalitat de Catalunya declararà el 2023 Any Domènech i Montaner a proposta de la Taula

Aquest matí l'Ajuntament de Canet de Mar, representat per l'alcaldessa Blanca Arbell, i el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, representat pel seu president, l'historiador Carles Sàiz, han signat el protocol de fundació de la Taula Lluís Domènech i Montaner. La setmana passada ho va fer també l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i en els propers dies ho farà la regidora Janet Sanz en representació de l'Ajuntament de Barcelona i Lluís Domènech Girau, de la Fundació Domènech de Barcelona.
La Taula Lluís Domènech i Montaner és una unitat de treball i coordinació mancomunada que va començar a caminar l'any 2016 amb la voluntat de portar a terme la difusió i divulgació de la vida i obra de l’arquitecte català. El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner és una institució promotora, juntament amb l'Ajuntament de Reus i l'Ajuntament de Barcelona. Ben aviat s'hi va afegir l'Ajuntament de Canet i, posteriorment, la Fundació Domènech i Montaner de Barcelona. Durant aquests anys la Taula Domènech ha organitzat de manera col·laborativa el Simposi Lluís Domènech i Montaner, amb periodicitat biennal, a Reus (2017), Canet de Mar (2019) i recentment a Barcelona, amb un gran èxit de convocatòria i coordinació. És per això que aquest 2021 la Taula Domènech va decidir enfortir els lligams entre totes les institucions amb un conveni marc on es marquen els objectius i projectes a desenvolupar amb la vista posada al 2023, que serà declarat Any Domènech i Montaner per la Generalitat de Catalunya.

Quin són els objectius de la Taula Lluís Domènech i Montaner?

- Situar la figura de Lluís Domènech i Montaner al nivell prominent que li correspon en el marc del Modernisme.
- Desenvolupar tot un conjunt d’activitats i projectes tant a nivell científic com a divulgatiu, cultural, turístic, educatiu, etc. i amb la culminació amb l’organització de «l’Any Domènech i Montaner» l‘any 2023.
- Establir contactes i col·laboracions amb les persones, entitats, empreses i institucions, vinculats/des amb la vida i l’obra de l’arquitecte.
- Proporcionar assessorament patrimonial sobre els edificis «domenequians» per portar a terme la seva preservació i/o restauració i defensar la integritat de la seva producció arquitectònica.
- Promoure la recerca i l'estudi sobre la personalitat de Lluís Domènech i Montaner.

Quin són els principals projectes de la Taula?

- Organitzar la biennal del Simposi Lluís Domènech i Montaner i la publicació de les comunicacions.
- Dissenyar una ruta turística conjunta entre els municipis de Barcelona, Canet de Mar i Reus.
- Organitzar el congrés internacional.
- Creació de materials i activitats pedagògiques adreçades a centres educatius.
- Celebració de la jornada de portes obertes als edificis «domenequians».
- Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la declaració de l’any 2023 com «l’Any Domènch i Montaner».


Gemma Martí, secretària de la Taula Domènech i gerent del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner; Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar; Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner i Sònia Turon, de l'Institut de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Dani Grao (Ràdio Canet)